Housing case study architecture

phrase, matchless))) Yes, really. All..

Housing case study architecture

Arch Thesis. Bhanu Mahajan B. Arch Xth Semester G. Paramjit Singh Mahoora Ar. Minakshi Deptt. Head of Dept. Karamjit Singh Chahal Deptt. Acknowledgement I wish to express my hearty appreciation towards all the teachers and my colleagues who have given me a helping hand in the completion of this project.

I would like to express my sincere gratitude towards my guide Ar. Paramjit Singh Mahoora for his generous guidance, support and sincere advice. I would like to express my special thanks to Ar. I am thankful to Head of deptt. Karamjit Singh Chahal and my panel teachers, Ar. Pinto Emerson, Ar. Rawal for their timely discussion and encouragement.

ASIAD VILLAGE, RAJ REHWAL A CASE STUDY

I would like to thank Ar. Harvinder Kaur for her guidance, support and encouragement. I am also thankful to Ar. Sandeep and Ar. Rajni Sikri for their kind cooperation and support. I would like to express my special thanks to my parents who have played an important role of a silent motivator behind the completion of this project and inspiring me ,and most importantly the almighty whose blessings have made all this possible.

It provides an environment where the future mankind is shaped. They live in with fellow students.

housing case study architecture

Varied number of students share rooms or dormitories and remain under the guidance of house master or house mistress or matron.THE AIM: to create an urban pattern of low rise high density based on a sequence of open spaces linked by shaded pedestrian pathways.

The peripheral roads are connected to the cul-de-sac parking squares which in turn give way to individual garages or car porches attached to the houses or apartment blocks. THE CONCEPT: it is based on a sequence of open spaces, interlinked with narrow pedestrian streets shaded and kept alive through a careful mix with the recreational and communal area.

Initially, the complex had housing units out of which were individual houses and were apartments which varied from two to four-story structures. The streets are consciously broken up into visually comprehensible units, often with gateways, so there are pauses, the point of rest and changing vistas. The central spine of the layout is reserved for pedestrian courts and streets of various clusters.

About eight percent of the houses and apartments have access from pedestrian enclosures as well as parking squares. The sense, both of enclosure and of continuity are maintained throughout this scheme.

The pedestrian movement areas are interlinked from one end to the other. Like Like. You are commenting using your WordPress. You are commenting using your Google account. You are commenting using your Twitter account. You are commenting using your Facebook account. Notify me of new comments via email. Notify me of new posts via email. Share this: Twitter Facebook. Like this: Like Loading Couldnt read this. Can you please e mail? Leave a Reply Cancel reply Enter your comment here Fill in your details below or click an icon to log in:.

Email required Address never made public.To browse Academia. Skip to main content. Log In Sign Up. Amani Girma. The second part with traditional houses which is called the Nationalities village has supportive functions like restaurant, shops, cultural display areas, offices and workshops. The site is accessed in this route. On the upper floor, there are five huts representing the five tribes in the Gamo-Gofa region which are Oyda, Gofa, Zaysie, Gedicho and Gamo.

There are traditional materials used in the region. For example, inside the two types of meeting halls in the main structure. It has a break to the site and the minor circulations creating access between point in the north that allows the conventional wind to functional spaces. The cool wind then passes through the building that reduces the room temperature. MATERIALS The building has uniform openings at the facades that create The Gamo-Gofa cultural centre is one of the projects that harmony and balance to the overall form integrated the traditional building system with the modern The restaurant fenestrations create a link between the natural construction technique.

In terms of quality the project is inspected by the consultant, the There has been a clash of interest in supposed purpose. There has specific tribes and the zone construction office at large. As we have been an idea to rent the five cultural houses to the tourists as guest seen it has a good efficiency in terms of quality. There are evidences that prove the idea. There is a PVC pipe In terms of time the project is delayed. It has been 4 years since the installed to one of the cultural houses for drainage to be used as a project started but still there is much to done.

When it is completed it is expected to serve the whole region. Related Papers. By Alemseged Beldados. Street children in Arba Minch Ethiopia.

Join ArchDaily's global architecture community!

By eyob defersha. Contesting the National Park theorem? By Girma Kelboro. By Ahood Al-Maimani. An Ethnographic Sketch. By Susanne Epple.

housing case study architecture

Download pdf. Remember me on this computer. Enter the email address you signed up with and we'll email you a reset link. Need an account? Click here to sign up.Case Study: Shipping Container Architecture.

September 01, Shipping container architecture is a form of architecture using steel intermodal containers shipping containers as structural element. It is also referred to as cargotecturea portmanteau of cargo with architecture. The use of containers as a building material has grown in popularity of the past several years due to their inherent strength, wide availability, and relatively low expense.

We have also started to see people build homes with containers because they are seen as more eco-friendly than traditional building materials such as brick and cement. While we went on a trip to Sekinchan last month, we had a chance to stay at The Kabin, a container lodge in Sekinchan. It was a new experience for us and also a pleasant one. There are basically two different type of containers used at The Kabin. Their difference are in the length of the container.

This is the reception of The Kabin, which is also modified from shipping containers. This container is altered on the top to create a higher ceiling height for a more welcoming entrance. This cabin is made up of 3 containers. One for the rooms below, another one for the terrace and one on the top. The container above is oriented to not stack directly onto the container below to create a terrace and landscape space below the cantilever.

I guess one of the fun part about the container architecture is about the way you arrange the container to create spaces. The terrace of the container below. The interior of our cabin. It has 2 bunk beds, a private bath. With plaster wall and timber floor, it doesn't even feel like we are in a steel containers. The space for movement and circulation are quite minimal, however the comfy-ness of the room and the bed is beyond words.

Measured drawing showing the measurements and other info of Vancouver. This is a public space for people to hang out and chill, also a shipping container, elevated from the ground supported by I-beams.

Facing the swimming pool, Durban cabin is the only cabin with a Queen bed, only accommodate 2 person. Although it is facing the swimming pool, we were concern about the sound insulation of this room as the sound of people playing in the pool may become a problem. Shockingly, the sound-proofing of the room is very well taken care, and according to Sarah who stayed in this cabin, she didn't have any problem with the noise from the pool.

Measured drawing showing the measurements of Durban and Hamburgh, the cabin that can accomodate 6 person. The Georgia-based architect Dachi Papuashvili recently shared his plans to construct a tiny home using two shipping containers. He is calling this house The Skit and he plans for it to be shaped like a cross, with one of the shipping containers standing vertically and the other traversing it perpendicularly.

The Skit is a planned 4-floor structure, with three floors measuring only 4 square meters 43 square feetand a fourth, larger floor that will measure 12 square meters square feet.

housing case study architecture

It was designed to be used as a full time residence for a single person, though it could also be used as a guesthouse, vacation home or office. The separate floors are accessible via a ladder, since there is not enough room for an internal staircase.The project consisted of a case study to be done on a housing project. From the case study, I determined the housing typology, programmatic elements, circulation and unit adjacency and layout, by recreating plans, sections and axonometric drawings, and a sectional model.

The purpose of the project was to better understand housing typology and unit adjacency within a housing project and determine the pros and cons of the project and apply it to our own housing design. The project pushed a progressive change in housing, moving from family housing to collective communal housing. This avant-garde type of architecture wanted to promote a socialist way a living, by emphasizing people to occupy public places rather than being withheld to their individual households.

The intent of the design was to reduce the size of an individual apartment unit and promote a communal style of living. The model unit was separated vertically, where the bedrooms were located in the upper portion and the living and kitchen area located in the lower portion.

The kitchen space within each apartment was minimal to insure the use of the communal facilities. Each living space was designed for different styles of living. This apartment unit contained smaller spaces to eat and cook. The building is a single orientation consisting of a single loaded corridor at every third floor, in order for natural light to enter the one side of the building.

The apartments were desgined for the workers at the Russian Ministry of Finance. The building is a slab raised off the ground by pilotis, both the top and ground floors of the apartment were used for communal living, while the floors in between contained long corridors and two level apartments. The long interior corridor connected another block building to the apartment, which was also used for the public, containing kitchen, dining hall, and library.

This project was not only a progressive step toward a new architecture, but it tried to shape the inhabitants manners and values by instilling a collective and communal behavior, in an attempt to alter social norms.

SPOL Architects - escritório de arquitetura

Features News Events Competitions. Jobs Talent Finder Active Employers. Schools School Blogs Forum. Features News. Jobs Talent Finder. People Firms Blogs Forum. Schools School Blogs.

About Advertising Contact Newsletters Privacy. Search Archinect. NEW: Follow your favorite profiles, and see all their activity conveniently gathered in the new Activity Stream! Board 2.Traditionally, architects have contributed little to housing for the Third World urban poor. Those who opt to work for the poor need to rethink their roles; the numbers are overwhelming, the issues complex and the resources are very limited.

One solution is to use land as a resource to produce housing for the urban poor, by allowing them access to it to build their homes. A study was conducted of such initiatives in a casy-study in India: The Aranya Housing Project, completed in and considered a model project.

It had been estimated that approximately 51, families were homeless or living in illegal settlements. The Indore Development Authority initiated an affordable housing project for 60, people that would tackle this issue and at the same time be affordable to the government and urban poor. Previous efforts by the government to provide low-cost urban housing in India were aimed at supplying ready-built units. However, it took too long to construct a complete house and it became expensive for the low income group and also ate up too many resources.

A rectilinear site of 86 hectares was designed to accommodate over dwellings, largely for the Weaker Economic Section. This was an integrated approach for 'a sustainable society' where the mix of different economic levels of society could stay together.

Aranya Township was designed as a site and services project spread laid out in six sectors that converge on a central spine i. Open spaces and pedestrian pathways intersect and connect the clusters to the central spine. The Project site had black cotton soil prone to shrinking and swelling with moisture. Small diameter shallow piles with poured concrete was used, which made for very inexpensive foundation.

The Piles were cross connected at plinth level through concrete beams on which regular load bearing masonry walls rested. For Most Income Groups, only a house plot was sold. The lower-income Groups were given several options that included a site and plinth, a service core and one room, depending on how much they could afford. Owners were free to use any material for the construction and decoration of house.

Brick, stone and cement were locally available. Bright Colours in the facades, railings, grills and cornices commonly seen in the old houses of Indore were used in some of the houses.

Internal streets and squares in the Economically Weaker Section were stone paved, reducing their cost and maintenance. Peripheral roads were asphalt paved for heavy traffic. The Climate of Indore was effectively taken into account and a conducive living environment was achieved in Aranya. Most of the plots were small in and size and the houses were clustered in low rise blocks.

The longer side facade is oriented in the north- south axis to reduct the solar radiations on building especially during summers. The two openings on north and south permit natural light and cross ventilation. Courtyards within houses, cul-de-sacs, public squares and small activity areas are sufficiently shaded by the adjacent buildings. Landscaping and green areas include flowering and shade ginving trees wtih thick green ground cover.

Indore, India Aranya Housing Project. Project details.A large piece of the Mata Atlantica captured in the midst of the sprawling city. An abundance of trees and species makes a uniquely beautiful and rich site. Our house captures this image; at the heart of the house is nature.

Our design combines the contemporary life with traditions from Brazilian house building and an Scandinavian openness and obsession for details. The house is designed as continuous shared space; organized, separated and connected by the central garden. The house is a reinterpretation of the traditional Brazilian Villa, with its open patio in the center for ventilation and light. The concept is expanded as the organizing element for the entire house.

It is a house for the contemporary family, where shared space is at the core of the house, and life evolves around the internal patio. The patio connects and separates living, kitchen, library, play room, office and private quarters. The garden is enclosed and can act as part of the house day and night.

It is living with and in nature. The exterior wall becomes a large furniture for storage, from books to wine to tools. Light materials and screens of wooden mesh-work form the exterior of the house. A strict exterior and a soft organic interior define the house and the life in the house.

Follow Us. All rights reserved. Developed by Fanq Crossmedia.

housing case study architecture

Share Us. V-House Housing, Interior. Area mm2. Year Status Ongoing. Partner in Charge Adam Kurdahl.


Ner

thoughts on “Housing case study architecture

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top